Dogger Big Cash 2016

Tävlingsreglerna i Dogger Big Cash är enkla. Den som fångar, fotograferar och släpper tillbaka den längsta gäddan vinner 100.000 kronor. Att vinna tävlingen är allt annat än enkelt. Under sju månader har kampen pågått och nu har vi ett resultat.

Juryn har enats om att segern i Dogger Big Cash 2016 tilldelas Nicklas Hallnor från Arjeplog. Den officiella längden på rekordgäddan är 134 cm.

Nicklas Hallnor från Arjeplog med rekordgäddan på 134 cm tar hem segern i Big Cash 2016. Känner ni igen gäddan? För tredje gången visar sig monstergäddan från norr!

Tävlingsrapport Big Cash 2016

Direkt efter tävlingens öppning i slutet av mars kom det första tävlingsbidraget från Jimmy Nyhlén, Ljungsbro. En vacker gädda på 117 cm fångad på betet The Pig. Några dagar senare kom nästa bidrag som är tre cm längre. Fångad, fotograferad och återsatt av Tobias Wikberg från Grycksbo.


Stora gäddor fångades under 2016 från alla delar av Sverige. Det här är några av fiskesäsongens vackraste gäddor. Självklart återsattes samtliga individer. Catch and release!

Den 25 maj höjdes ribban ytterligare när Fredrik Larsson från Borlänge rapporterade in sin fina fångst på 121 cm. Med all rätt är de exakta fångstplatserna något hemliga för att undvika alltför hårt fisketryck på "heta vatten". Denna fångades i en sjö i Dalarna på ett av Sveriges mest populära beten, Buster Jerk. Fredriks fångst ligger i topp i nästan två månader innan Nicklas Hallnor den 12 juli rapporterade in sin första gädda som mäter 124 cm. Med sig i båten hade han en journalist som ville skriva om Nicklas gäddfiske och hans guidningsverksamhet, Arjeplog Clear Water Adventures. Bättre reklam än så är svårt att få! Dagen efter var Nicklas ute igen och fångade rekordfisken på 134 cm. Av naturliga skäl blev det svårt att toppa 134 cm och ledningen bibehölls de fyra månader som återstod tills tävlingsperioden var över.

Alla tävlingsbidrag som skickas in under tävlingsperioden är preliminära. När alla bidrag hade skickats in fick tävlingsjuryn i uppgift att säkerställa resultatet. I år hände det osannolika att vinnargäddan är en individ vi kände igen från förra året. Granskningen av gäddans mönster visade att det utan tvivel var samma fisk som både Jim och Henrik vann med förra året. Monstergäddan har följaktligen givit Big Cash till tre skickliga sportfiskare, där Nicklas Hallnor är den senaste i raden.

Telefonintervju Nicklas Hallnor

-Hej Nicklas! Det är Micke på Dogger här, du kanske anar varför jag ringer?

-Hej! Jag har mina aningar, svarar Nicklas och skrattar till.

Nicklas låter väldigt glad och det kan jag förstå med de framgångarna han har haft inom gäddfisket detta år och även åren innan är det lätt att förundras över hur duktig denne sportfiskare är. -En eloge och ett stort grattis till dig, Nicklas! När jag ställer frågan till Nicklas om hur fiskeintresset började svarar han att intresset alltid har funnits där, redan innan han kunde fiska på egen hand. Minnena från omkring treårsåldern hur han kollade på när gubbarna fiskade väckte en glöd och ett intresse som än idag är det som präglar hans livsstil.

Även om fisket under uppväxten kanske inte var det allra bästa nötte Nicklas på och lärde sig vad ”pannbensfiske” innebär. Envishet och nötande har visat sig ge resultat om vi till exempel kikar på hans toppfiskar längdmässigt detta år; 118, 118, 119, 120, 124 cm samt fisken som han tog hem segern med i denna tävling, 134 cm!

Svaret på frågan om hur Nicklas tycker att fisket har varit detta år känns ganska given. -Det har gått hur bra som helst, utbrister Nicklas! -Det känns som att oavsett vilka vatten jag har valt att fiska på så har jag prickat in rätt dagar och har haft stunder med makalöst fiske.

Dagarna innan "monstergäddan från norr" landades hade Nicklas guidekollega Magnus varit ute och guidat kunder under två dagar vilket lämnade Nicklas för fiske på egen hand och han återberättar denna historia för mig.

-Redan första dagen tyckte jag att gäddorna hade samlat sig på platsen jag valde att fiska, det fanns gott om stim med bytesfisk och gäddorna visade helt klart intresse för mina beten. Eftermiddagen var helt klart bästa tiden på dygnet, både dag ett samt dag två. Inför den tredje dagen fick guidekollegan Magnus en avbokning och detta innebar att vi kunde fiska en dag tillsammans. Vi beslutade att vi skulle höras av vid halv elva tiden på förmiddagen och fara iväg strax efter det.

-Vi möttes av ett helt fantastiskt dåligt fiske och riktigt sommarväder, strålande sol och helt vindstilla! Magnus hade dock en bättre fisk efter sitt bete som vi uppskattade till runt 8 kilo, annars hände inte mycket – gäddorna vägrade att hugga. Vi beslutade oss för att ta en fika och satte oss för att ta det lugnt en stund. Helt plötsligt började det blåsa lite och det krusade på ytan, runt omkring oss hade molnen tornat upp sig och vi hade åskoväder på båda sidor om sjön, just där vi låg för ankar var det dock soligt än. Vi käkade upp våra mackor i lugn och ro för att sedan sätta igång med fisket igen.

-Nästan direkt hade jag två hugg tätt följt efter varandra – nu kommer det igång tänkte vi, men icke, aktiviteten dog ut igen. Efter en tids fiske stod jag och fiskade hem en Buster Jerk i lugn och ro när det plötsligt sög till ordentligt. Jag skrek till Magnus att nu är det en meters-fisk alla gånger!

-På relativt lång lina gick fisken upp i ytan och vi såg att den var stor! Kanske en tia! Eller var det rent av ett nytt personbästa?

-Fisken simmade förbi båten och jag blev helt paff, hon var ofattbart stor! Hon gjorde en kortare rusning och passerade längs med båten ännu en gång. Gäddan kom upp till ytan och det såg ut som om hon skulle börja ruska på huvudet men hon lugnade ner sig och jag skrek till Magnus att nu håvar vi henne! På första försöket när hon var inom räckhåll så låg hon där i håven. Adrenalinpåslaget var påtagligt även om jag var glad att fighten inte blev så brutal, endast några få minuter varade kampen innan drömfisken var landad. Efter en kort fotosession, vägning och mätning fick hon simma åter. Vikten 16,13 kg fördelat på 134 cm, wow!


Precis så här ska en bra måttbild se ut. En perfekt vinkel och framför allt ett fantastiskt resultat. 134 cm!

Nicklas berättar att efter detta satt både han och Magnus i båten närmare en timme och kollade igenom bilderna och återhämtade sig. De försökte sedan fiska vidare men det resulterade i 40 minuters ofokuserat fiske - sedan gav de upp och åkte hem. -Det kändes hopplöst att fortsätta fiska, det gick helt enkelt inte, säger Nicklas.

Jag blir tagen av Nicklas berättelse och det känns på något sätt som om jag också stod där i båten med adrenalin i kroppen den dagen.

Jag frågar hur Nicklas planer ser ut för nästa år och vilken period på året han tycker är bäst. -All ledig tid nästa år kommer gå till fiske. När det kommer till frågan om bästa tiden så kan jag bara säga att får jag tre månader -  juni, juli och augusti att fiska på så är det den perioden som är bäst. Då är det nämligen isfritt här uppe, haha! Isen brukar ligga in i maj här uppe och lägger sig sedan åter i oktober. När det är som bäst fiske under dessa sommarmånader beror lite på hur fort värmen kommer, så det kan variera från år till år.

Här kommer Nicklas bästa tips för att lyckas med gäddfisket.

  • Fokus! Tro på det du gör, det är absolut prioritet nummer ett!
  • Lär dig fiska dina beten till 100 procent. Du kommer behöva fiska i olika förutsättningar, långsamt, snabbt och varierat för att knäcka koden för dagen. Lär dig fiska mellan 3-5 olika beten i alla dessa tempon.
  • Vill du fånga stora gäddor gäller det att göra en ordentlig research innan, så att du vet att du fiskar i ett vatten som har potential.
Sveriges mest värdefulla gädda!
Detta har blivit en av Sveriges mest kända gäddor. Under förra året uppmärksammade flera tidningar, bland annat Aftonbladet, det otroliga att Jim Johansson från Piteå och Henrik Sandahl från Åkersberga vann Big Cash med samma gädda. Då fick de dela på segern. Nu har det alltså hänt igen. Gäddans mönster motsvarar våra fingeravtryck när det gäller identifiering och det råder inget tvivel om att det är samma gädda som har varit upp för tredje gången.

Den 10 juni 2015 fick Henrik Sandahl upp gäddan med betet Buster Jerk. Sex veckor senare, den 21 juli 2015, fick Jim Johansson samma gädda med hjälp av betet Rapala Glidin' Rap Jerk. I år den 13 juli är det Nicklas Hallnors tur att fånga gäddan, återigen med Buster Jerk.

Under de senaste två åren har denna magnifika gädda varit upp tre gånger och tillsammans givit vinnarna 200.000 kronor. En värdefull individ på flera olika sätt.

Avslutningsvis
Denna gädda har nu fångats och varsamt återsatts flera gånger och är i alldeles utmärkt skick. Detta är ett tecken på att catch and release fungerar och att det är viktigt! Martin Falklind beskrev hur mängden alger och bristen på rovfiskar hänger ihop på ett föredömligt sätt i TV-programmet Så mycket bättre. -När torsken, laxen, öringen, gäddan och abborren minskar på grund av kommersiellt överfiske eller på grund av att fiskens lekplatser i vattendrag och våtmarker förstörs, finns det inga som äter upp småfisk som spiggen. Spiggen blir då så många att de äter upp för mycket djurplankton. När djurplanktonen är för få, är det ingen som äter upp växtplanktonen längre - kvar blir en algsoppa. 

Vi hoppas att alla tänker på att släppa tillbaka stora rovfiskar, så att vi även i framtiden kan njuta av vårt underbara sportfiske. Långt ifrån alla känner till de regler som gäller i Östersjön. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40-75 cm behållas per fiskare och dygn.

Under 2017 kommer vi att vara med och stödja så gott vi kan. Som huvudsponsor till Älvräddarna och som vänföretag till både Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden, som alla arbetar för ett friskare Östersjön hoppas vi att vi i alla fall kan göra en liten skillnad. Vi uppmanar alla att klicka in på länkarna och läsa vidare om deras verksamhet.

/Mikael Johansson

Du hittar alla publicerade tävlingsbilder i FOTOALBUMET DOGGER BIG CASH 2016.

STORT TACK!

Vi tackar alla som varit med och kämpat och skickat in fina tävlingsbidrag.
Ett mycket stort tack till tävlingsjuryn, som tillsammans möjliggör att vi kan ge ett rättvist resultat.

Jan Olsson (FishEco)
Fredrik Stjärnqvist (Fiskefeber)
Nicka Hellenberg (skribent Fiskejournalen och medarbetare på Sportfiskarna)
Mikael Johansson (Dogger)