Start / Dogger Magasinet / Abborrefiske med crankbaits

Abborrefiske med crankbaits

Abborrefiske med crankbaits

Inspiration

Roligt och effektivt!

Fisket med crankbaits & jerkbaits efter abborre är roligt och effektivt från vår till sen höst. Personligen tycker jag att detta fiske är som allra bäst under sommar och höst då abborrarna jagar mer aktivt under längre perioder under dagen. Variationen av beten gör detta fiske mångsidigt och du kan bedriva ditt fiske på både grunt och djupt vatten. Det finns flera olika betestyper och här kommer en liten beskrivning på vad som är specifikt för dessa samt i vilka fiskesituationer de passar bäst.

Crankbaits

Crankbaits – har ofta en något knubbig kroppsform med en relativt bred sked och finns i både grund- & djupgående modeller. Gången kan variera från hetsig och ettrig till mera lugnt rullande och du fiskar dessa beten bäst genom att veva hem dem varvat med spinnstopp. En del modeller går även att knycka/twitcha hem för att få en mer aggressiv gång med start/stopp-teknik. Crankbaits är otroligt mångsidiga och passar till att fiska över grunda gräspartier samt till det mer pelagiska fisket över djupt vatten där jagande abborre stiger flera meter för att ta betet.

Jerkbaits

Jerkbaits – ofta en längre och smalare profil jämfört med crankbaits, skeden är smal och dessa beten är tänkta att jerkas/ryckas fram för att få en sida-sida gång. De flesta jerkbaits är relativt grundgående även om några få modeller är försedda med en betydligt längre sked som gör att du kan fiska av djupare vatten. Jerkbaits passar utmärkt att fiska över gräsbälten och intill vegetationskanter.

Lipless Crankbaits

Lipless crankbaits – betesöglan är monterad på ryggen och ofta är dessa beten utrustade med högljudda rasselkammare. Denna betestyp tycker jag personligen passar mycket bra till det lite djupare fisket då det är lättare att få dessa beten att sjunka till botten, såklart med vissa undantag som inte sjunker lika fort. Lipless crankbaits funkar utmärkt att jigga hem eller att veva för att få en vibrerande gång medan betet stiger genom vattenmasssan.

Val av spö, rulle och lina

Till detta fiske kan både mutli- & haspelutrusning användas och vilken du väljer är en smaksak. Personligen föredrar jag en multiutrustning då jag tycker kontakten med betet upplevs mer behaglig, en haspelutrustning har dock fördelen att vara något mer långkastande.

Ett passande spinnspö har en längd från 6 till ca 7,5 fot och en kastvikt upp till max 35 gram. Aktionen bör vara något mjukare och ”ladda” vid utkast om du avser att fiska beten lättare än ca 15 gram, medan en snabbare och hårdare aktion med fördel kan användas till mer kompakta och tungfiskade crankbaits.

Ett haspelspö är inte lika känsligt när det kommer till aktionen men att välja ett spö med en snabb och rapp aktion ger dig ofta fördelen när det kommer till att kontrollera gången på ditt bete. Samma längder och kastvikt som gäller för tidigare nämnda spinnspön är att föredra.

När det kommer till rullar finns det en uppsjö med alternativ och det som är specifikt för multirullar som passar är att de ska kunna kasta lätta beten samt vara av modellen ”lågprofil” för att ge bästa ergonomi och kontroll då du vill greppa om rullen.

Välj en lina som syns bra när du fiskar- vit eller gul är ett bra färgval. Den bör dessutom inte vara alltför grov. 0,14-0,15 mm räcker mer än väl.

Produkter som används i artikeln

Berkley
-41%
Berkley X9 0,20 mm 150 m Flame Green

Från

245 kr
+Finns i flera varianter
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Varför använder Emil Hallgren ekolod från Garmin?