Start / Dogger Magasinet / Bli en fena på havets silver

Bli en fena på havets silver

Bli en fena på havets silver

Inspiration

Hitta havsöringen på våren

Sök efter havsöringen i grunda sydvända vikar på våren, där värms vattnet upp fort och smådjur som märlor, spigg och tobis blir snabbt aktiva och detta gillar havsöringen att frossa på. Lite senare på våren när strömmingen (notera Stockholms skärgård) börjar vandra längre in mot kusten så kan strömsatta sund, uddar och närliggande grunda områden intill dessa strömmingsstim vara ett bra val att leta havsöringen på – stor öring älskar att födosöka efter den näringsrika strömmingen.

När det kommer till botten som havsöringen gillar att uppehålla sig på så är så kallad ”leopard-botten” att föredra. Med detta menas en botten som har inslag av sand, stenar och tång. Där gömmer sig ofta bytesdjur och finns det såna finns det även predatorer i närheten.

Helt vindstilla brukar generellt sett vara ett sämre förhållande att fiska i. Det ska gärna blåsa en del och har vinden legat på ordentligt i samma riktning under flera dagar är dessa områden som har haft pålandsvind ofta något hetare platser i jakten på havets silver.

Spö och rulle

Ett haspelspö mellan 8-10 fot med en kastvikt på ca 10-30 g och en lite mjukare aktion är det optimala. 9 fot är det mest populära valet som ger de rätta kastegenskaperna och samtidigt är förlåtande vid drillning då havsöringen gärna vill ta till luftsprång för att slå sig fri.

Rulle i storlek 2500-4000 passar bra, gärna en 4000 rulle som är kompakt och med en låg vikt så att din utrustning blir välbalanserad. Slå oss gärna en signal på 0176-14889 så hjälper vi givetvis till så att du får rätt prylar som passar bra ihop.

Lina, tafsmaterial och beteslås

En flätlina i dimension 0,15-0,18 mm passar utmärkt och sedan använder jag gärna en meter fluorocarbon 0,30 mm som tafsspets längst ner mot draget. Detta skarvas med en dubbel grinnerknut, FG-knut eller med ett lekande. Som avslutning ska det sitta på ett bra beteslås. Förslag på produkter hittar du nedan.

Beten

Listan på havsöringsbeten kan göras lång. Jag har listat några av mina favoriter som har givit bra utdelning runt roslagskusten.

Fisketips

Fiska med ett varierat tempo och öka gärna invevningshastigeten emellanåt och lägg därefter till ett spinnstopp. Ofta kommer huggen i spinnstoppet så detta är ett av de allra viktigaste momenten när det kommer till havsöringsfisket. Montera alltid dit en extra fjäderring om betet inte har dubbla fjäderringar monterat från start – havsöringen vill ofta bryta sig loss och med dubbla fjäderringar ökar antalet landade fiskar avsevärt.

Övriga bra att ha-prylar

Fiskar du från land är Gunkis midjeväska Iron-T Walk Bag fantastisk. Andra bra tillbehör är ryggsäck, håv, vadare och måttband.

Glöm inte bort att det krävs rejält med tålamod! Ta gärna en kaffepaus emellanåt och studera vattnet för att se om spigg blir uppjagad i ytan – då är det läge att kasta prick på aktivt jagande havsöring!

Relaterade artiklar

MAGASIN

Varför använder Emil Hallgren ekolod från Garmin?