Start / Dogger Magasinet / Fiska med barnen

Fiska med barnen

Fiska med barnen

Inspiration

Fiskekarriären kan börja tidigt men för de allra yngsta är det en bra idé att börja med att meta abborre eller fiska strömming. Fiske med kastspö kräver koordination som inte är så lätt för de allra yngsta. Att fiska med barnen kan vara riktigt påfrestande om det strular med prylarna. Därför har vi lite tips för dig som funderar på att köpa kastspö till barnen.

Köra med inkapslad eller öppen haspelrulle?

Den allra första utrustningen som man introducerar till barnen skulle kunna vara en inkapslad utrustning. Vårt råd är dock att välja en öppen haspelutrustning så tidigt som möjligt! Låt barnen testa din egen haspelutrustning (gärna inte för långt spö) för att kolla om tiden är inne. Det kan vara lite svårare med tajmingen med att släppa pekfingret från linan jämfört med att släppa tryckknappen med tummen, men det är marginellt. En inkapslad rulle innehåller många smådelar och de billigaste varianterna har ofta ganska dålig kvalitet. Många av de färdiga "barn-utrustningarna" är mer leksak än fiskeutrustning och blir inte roliga att fiska med. Väljer man någon av de enklare haspelrullarna för bara några hundralappar får man vädligt mycket mer för pengarna. Tänk på att det är små händer som ska hantera utrustningen så det kan vara bra att köra med en rulle som inte är alltför stor. Rulle motsvarande Shimanos storlek 2500 fungerar fint. Det ska gärna vara en lättfälld bygel så att det lätt går att veva hem direkt efter kastet.

Lina

Välj en flätlina på haspelrullen och gärna lite grövre än vad du själv skulle köra med. Priset på flätlinor har gått ner ordentligt och du kommer spara ihop flätlinan redan efter de första bottennappen. En Fireline på 0,20 mm i en skarp färg har tillräckligt mot brottstyrka för att få loss de flesta bottennapp och ger ändå bra kastlängd om man kör med vanliga drag. Du kan inte köra med flätlina på den inkapslade rullen vilket är ytterligare ett argument för att välja öppen haspel! Var noga med att förankra linan i spolaxeln, så att inte hela linpaketet börjar glida på spolen.

Spö

Ett haspelspö runt 6-7 fot (cirka 180-210 cm) kan se väldigt långt ut men det är ändå en vettig längd att starta med. Längden på bakhandtaget ger ett skönt stöd när betet ska vevas hem. Välj en kastvikt som passar de vanligaste dragen. 10-30 gram täcker upp ett brett register av drag och passar till fiske efter både gädda, abborre och gös. Spöt är den känsligaste delens i barnens utrustning och risk för spöbrott får man tyvärr räkna med om spöklingan svingas mot vassa stenar. Det blir inte mindre känsligt om du tar ett dyrt spö så här kan du spara en slant.

Beten

Välj kompakta beten som inte är vindkänsliga. Satsa på beten som ligger runt 15-25 gram så att kasttekniken kan övas in. Hoppa över beten som inte har egen gång. Jerkbaits och drag som kräver att man måste trixa med spöt och rullen får komma senare. Spinnare som Reflex 18 gram och skeddrag som Atom 20 gram är lätta att kasta iväg. Eftersom de sjunker kan de dock fastna i botten om hemtagningen är lite svajig i början. En kompakt flytande wobbler som Fatbite 8 cm från Westin är ett perfekt bete till barnen. Den går grunt och flyter upp till ytan om man glömmer bort att veva.

Övriga bra att ha-prylar

Fiskar ni i vatten med gädda måste gäddtafs användas. Använd inte de längsta varianterna eftersom det kan försvåra kastandet för barnen. Ett tips kan vara att trä över en gummipärla på gäddtafsen som skyddar toppöglan om draget vevas in för långt. Andra bra grejer som är bra på fisketuren är en håv, kroklossare, käftöppnare och våg och framförallt FIKA!

Glöm inte flytvästen och skitfiske!

Produkter som används i artikeln

Paketpris
Daiwa Phantom 702M Combo Inkapslat set
379 kr739 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Varför använder Emil Hallgren ekolod från Garmin?