Start / Dogger Magasinet / Har du provat chatterbaits?

Har du provat chatterbaits?

Har du provat chatterbaits?

Inspiration

Prova trendiga chatterbait, lite tips och tricks från Henke på Dogger!

Rörelse väcker intresse

Chatterbait är en relativt ny betestyp i predatorfisket. Ett metallblad kopplat till en jiggskalle, ofta med en siliconkjol baktill för en extra förförisk presentation för fisken. Metallbladet skapar kraftiga ljud och vibrationer samt blänker under vattnet för att väcka intresse. Riggat med en vanlig gummijigg baktill blir det ett riktigt fokus på betet som ser smaskigt ut för många olika fiskarter. Sommartid har det blivit populärt att fiska abborre med chatterbait tät vegetation då både metallbladet och kjolen baktill även fungerar utmärkt för att trycka bort eventuella hinder som andra beten normalt kan fastna i. 

 

Färgen inte lika viktig

Som med de flesta andra beten kommer våra chatterbaits i en mängd olika färger. Men i och med funktionen på betet så har färgen du väljer kanske mindre betydelse. Rekommenderat är att ha mer tanke på var du tänkt att fiska och på vilket djup. Därefter blir vikten på jiggskallen och storleken på metallbladet mer viktig så att djupet och hur snabbt betet sjunker kan anpassas. Välj hellre fler modeller med olika vikt och storlek än färger.

 

Tips och tricks

- Testa att fiska chatterbait helt som det är. Att rigga med en jigg baktill är inget måste och ska du fiska riktigt grunt, vid mycket vegetation finns det en styrka i att betet inte sjunker och att det rör sig lätt genom vattnet. 

- Våga testa att klippa och korta av siliconkjolen baktill. Kjolen får då inte en lika pulserande gång i vattnet, utan mer ettrig. Riggar du med en jigg baktill kan även detta påverka hur mycket och vad som syns av den riggade jiggen. 

- Använd alla sorters jiggar för riggning! Endast fantasin sätter gränser för vad du kan rigga med. Vanliga shadjiggar fungerar utmärkt, men var inte rädd för att till exempel rigga med en kräftimitation för att studsa och släpa betet på botten. 

Produkter som används i artikeln

-11%
Pig Hula Chatterbait 11g Batman

Från

79 kr89 kr
+Finns i flera varianter
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Varför använder Emil Hallgren ekolod från Garmin?